woensdag 27 maart 2013

RIA over Vernieuwend Welzijn 26 maart 2013



foto: @DavidIkkersheim
Regierol gemeente Vernieuwend welzijn
Spreektekst Cliëntenraad Wmo Individuele voorzieningen (Pv6)

Geachte raadsleden en toehoorders in deze zaal,

De Cliëntenraad Wmo Individuele voorzieningen is verheugd dat de gemeente de regierol binnen het Vernieuwend Welzijn op zich neemt.  Met al het aanbod via verschillende loketten binnen het welzijn en binnen de Wmo zou er verwarring kunnen ontstaan bij de inwoners van de gemeente Utrecht.

De Cliëntenraad is benieuwd welke plaats de Individuele voorzieningen gaan innemen binnen het welzijnswerk. Deze voorzieningen zijn namelijk een middel om te kunnen participeren in de samenleving. Als iemand bij de participatie bijvoorbeeld een lichamelijke of psychische beperking heeft, kan een individuele voorziening de uitkomst bieden. Neem als voorbeeld een vervoersvoorziening als de regiotaxi. Hierbij kan iemand zich op een veilige manier naar bijvoorbeeld een dagactiviteit of vrijwilligerswerk verplaatsen en zo de kracht ontplooien.

Bij de verschillende transitiebijeenkomsten over de transitie naar het Vernieuwend Welzijn was het gesprek met de cliënt van groot belang. Een goed gesprek is ook van belang als het gaat om oudere migranten, die vaak door de kinderen worden bijgestaan, of een persoon met een verstandelijke beperking, die het gesprek aangaat samen met een begeleider. Kunnen de medewerkers van de welzijnsorganisaties in zo’n keukentafelgesprek de weg naar het Wmo-loket wel vinden om lichamelijke en psychische beperkingen te compenseren? Hebben zij een goed inzicht in de problemen die met een individuele voorzienig zijn op te lossen?

Daarnaast vraagt de Cliëntenraad zich af of het met veel verschillende aanbieders wel duidelijk is waar iemand moet aankloppen als er geholpen moet worden bij de participatie? Maar met deze herhaling van zetten wenst de Cliëntenraad Wmo Individuele voorzieningen de raad veel wijsheid toe in haar regierol binnen het Vernieuwend Welzijn.

Ik dank u voor de aandacht en geef het woord terug aan de voorzitter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten