dinsdag 18 juni 2013

RIA 18 juni 2013 over Kadernota Meedoen naar Vermogen

De Cliëntenraad Wmo Pv6 zal op de Raadsinformatieavond als meespreker iets zeggen over de Kadernota Meedoen naar Vermogen. Als u op deze link klikt vindt u de Kadernota. Hieronder is de inspraaktekst van de Cliëntenraad Pv6 te lezen.

Geachte raadsleden en toehoorders,

De Cliëntenraad Wmo Individuele voorzieningen is blij met het leidend principe van de Kadernota Meedoen naar Vermogen: ‘Zo eenvoudig mogelijk’. De CR heeft een paar kritische vragen waarop ook hopelijk snel en eenvoudig een antwoord op te geven is.

Op pagina 20 van de nota wordt uitgebreid beschreven wat de rol van de buurtteams is als het gaat over de verstrekkingen van individuele voorzieningen (Prestatieveld 6 binnen de Wmo). Maar, wat is de rol van de buurtteams precies in relatie met het Wmo-loket? Leidt een aanvraag van een vervoersmiddel of een regiotaxipas tot een interventie van een Buurtteam die direct op zoek gaat naar de potenties van de aanvrager als vrijwilliger? Of gaan de gesprekken bij zo’n aanvraag zoals ze nu al gevoerd worden met W&I of een welzijnsorganisatie? Is er al meer duidelijk over het spanningsveld tussen de buurtteams en het Wmo-loket? Dit is wel van belang voordat het project over de hele gemeente wordt uitgerold.

Wanneer denkt de gemeente de informatievoorziening over de buurtteams op gang te brengen? Ook met de ouderen, migranten en mensen met een beperking zal goed gecommuniceerd moeten worden in de nieuwe wijken.

Dan is er nog de vraag over een gesprek als gevolg van een aanvraag voor een individuele voorziening. Blijven de gesprekken bij een aanvraag voor individuele voorzieningen nog bestaan? Ook als het hier gaat om een enkelvoudige aanvraag, waarbij er nog geen dossierkennis aanwezig is? Of wordt er vanuit het Wmo-loket een besluit genomen om hier geen keukentafelgesprek te voeren en horen deze gesprekken enkel nog bij de buurtteams? Is het voor de raad acceptabel, dat er zo een zeer divers beleid ontstaat, als het gaat om het toewijzen van hulpmiddelen.

Divers, of aselect is ook het gebruik van hulpmiddelen in het project op de Vulcanusdreef, zoals dit staat beschreven in de Nieuwsbrief Buurteams Krachtig nr 11 van april 2013. Hierin wordt beschreven dat een er een pool van scootmobielen en elektrische fietsen is ontstaan, waar men gebruik van kan maken. Hoe wordt de ingreep op het zelfstandig functioneren opgevangen? Kan een participerende vrijwilliger nog aanspraak maken op zijn eigen vervoersmiddel en een aanvraag indienen bij het Wmo-loket, zodat de vervoersvoorziening altijd beschikbaar is? Delen de raadsleden ook hun fiets? Of willen zij zelfstandig kunnen beslissen wanneer zij hier gebruik van maken?

De Cliëntenraad schrok van het grote tekort van 4000 rollatorwoningen en 40 rolstoelwoningen. Blijven er nu mensen ergens drie hoog achter wonen, zonder gemakkelijke toegang, omdat er geen geschikte woonruimte is? Het Solgu dringt al een tijdje aan op een betere registratie van toegankelijke woningen en het gebruik van het sterrensysteem hiervoor. Dit zou eenvoudig geregeld kunnen worden. De oplossing voor het tekort aan toegankelijke woningen wordt zo sneller opgelost.

Ik dank u voor de aandacht en geef het woord terug aan de voorzitter.
 
Meer informatie over het sterrensysteem wonen: http://www.valleiwonen.nl/zoek-een-woning/sterrensysteem

Geen opmerkingen:

Een reactie posten