donderdag 21 juni 2012

20120619-RIA inspraak CR én reactie raad


Raadsinformatieavond 19/6/2012

Inspraaktekst Aad Burger, Clientenraad  Wmo Pv6

Geachte raadsleden en toehoorders,


Mede namens de voorzitter van de Clientenraad die eerder van plan was vanavond in te spreken, vraag ik uw aandacht voor het volgende:

De decentralisatie van de AWBZ zal zoals u weet nog geen doorgang vinden in 2013. Dit overgangsjaar zal als pilotjaar door de gemeente worden gebruikt. De vernieuwing van het aanbod komt soms uit geoormerkte budgetten.

In bijlage 2 van de Voorjaarsnota, pagina 56, lezen we een structurele verlaging van de reservering voor de pakketmaatregel AWBZ. Heeft dit te maken met de gekozen visie van het ‘Meedoen naar vermogen’, zoals dit in de nota staat beschreven? Is hierbij rekening gehouden met een verwachte toename van clienten van 23 procent die ook worden genoemd?

De Clientenraad Wmo Pv6 realiseert zich dat een voorjaarsnota maken in de huidige onduidelijke tijd geen sinecure is. Maar vorig jaar hebben raad en college ingestemd met het reserveren van de van het Rijk ontvangen AWBZ-compensatiegelden in een AWBZ-fonds. De Clientenraad is verheugd dat deze geoormerkte budgetten voor de pakketmaatregel worden gebruikt om de te verwachte problematiek aan te pakken. Wij vragen ons wel af, of een structurele verlaging van de reservering juist is. Deze verlaging wordt in de nota niet met argumenten onderbouwd. Wilt u daar nog eens goed naar kijken?


Voorzitter: Heeft een van de raadsleden hierover iets te vragen?

 SP: Waarom bent u zo tegen deze verlaging en heeft u voorbeelden dat er geld tekort is

 Aad Burger: We hebben allereerst bezwaar tegen deze structurele verlaging omdat die in strijd is met de besluiten die de gemeenteraad in 2010 en 2011 heeft genomen. Zij zijn ook in strijd met de Motie Wolbert/Sap die in 2009 in de Tweede Kamer is aangenomen dat deze compensatiegelden ook echt gebruikt moeten worden voor het doel waarvoor het Rijk ze gegeven heeft. Juridisch mag de gemeenteraad hiervan afwijken, maar in 2010 en 2011 heeft de raad besloten deze gelden te reserveren en niet naar de Algemene Middelen te laten vloeien. Wij doen u een beroep op u daar niet van af te wijken. Wat vervolgens uw vraag over tekorten en bezuinigingen betreft: persoonlijk zie ik als bewoner van het woon-zorg-complex Nieuw Bleyenburg dat op allerlei punten wordt bezuinigd: minder plaatsen voor de dagopvang, geen tijd en geld voor de huiskamergesprekken die bij de Kanteling een grote rol zouden spelen, geen ondersteuning meer voor sociale activiteiten in de serre van het gebouw, het na enkele zomermaanden weer afschaffen van de wijkzuster voordat haar werk goed en wel begonnen was, om een paar voorbeelden te noemen. U zelf zult als raadsleden ook van uw eigen achterban dit soort signalen ontvangen hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten