donderdag 30 april 2015

Commissievergadering M&S 30 april 2015

Op http://ibabsonline.eu/Agenda.aspx?site=utrecht&agendaid=bbbfac1c-08f8-4eaf-a88e-7cd8c07ad2ab&FoundIDs=&afdelingid=00000000-0000-0000-0000-000000000000 is de agenda van de vergadering te vinden. Er wordt bij punt 21 (HbH-toeslag) maar liefst drie maal gerefereerd aan het advies van de Cliëntenraad Wmo Utrecht. Op de link is ook een videoverslag van de vergadering te vinden.

Het verslag gemaakt door de CR is als volgt:



Verslag van Cie M&S 30-4-2015

Geagendeerd was o.a. de raadsbrief van 11 maart over de Aanpak ondersteuning transitie HBH. Deze raadsbrief was geagendeerd door CDA, GL, PvdA en de SP.

CDA (Marloes Metaal) vraagt aan de wethouder in welke mate de Cliëntenraad Wmo betrokken is geweest bij de wijzigingen. Ook vraagt zij naar de onafhankelijke cliëntondersteuning.
<int.> CU vraagt aan CDA of het gesprek met de Huishoudcoaches ook over de indicering moet gaan? PvdA pleit voor betere keukentafelgesprekken. Deze kunnen door de Huishoudcoaches gedaan worden.

Groen Links (Marlene de Regt) vraagt of de onafhankelijke cliëntenondersteuner nu wel is gewaarborgd? Kan er, als de situatie daarom vraagt, opgeschaald worden van HbH1 naar HbH2? Hoe zit het met de leeftijdsgrens bij aanbieden van hulp doormiddel van de toelageregeling (€5)? Geen perverse prikkel door alleen de extra hulp af te nemen?

De SP (Nicole van Gemert) refereert aan de M124 van 6 november 2014. De 78-uursnorm staat niet ter discussie. Wel de werkwijze van de ambtenaren. Gesproken wordt over sessies met raadsleden en een advocatenkantoor (ging dit over 16 april?). Waarom legt de gemeente de modelverordening van de VNG niet naast de Verordening Wmo 2015? Dan houdt de gemeente zich in ieder geval aan de wet. Ook vraagt de SP over de mogelijkheid van de herindicatiemogelijkheid vanwege de duurvoorziening.

PvdA (Marleen Haage) vindt het jammer dat het proces nu voor €2 ton wordt gejuridiseerd. Daarnaast vraagt zij zich af hoe het zit met de medische gegevens i.v.m. de privacy?  De Huishoudcoaches en het Wmo-loket kunnen de benodigde hulp opschroeven. Hoe zit dat? Kan je de Huishoudcoach inzetten voor ondersteuning?
<int.> SP vraagt of de cliëntondersteuner actief wordt aangeboden? Ook wordt een reactie gevraagd over het vastleggen van het gesprek. Is er al een reactie op het advies van de Cliëntenraad Wmo over de HbH?

D66 (Selma Bas) vraagt zich af in hoeverre de aanpak van de Huishoudcoaches aansluit bij de behoefte van de cliënten?

De VVD (Dimitri Gilissen) vraagt zich alleen af wat de werkopdracht van de Huishoudcoaches is?

Volgens de Christen Unie (Maarten van Ooijen) is er helemaal niets terug te vinden op de website van de gemeente over de cliëntenondersteuning. Geef de Huishoudcoaches juist de mogelijkheid tot herindiceren. Ook vraagt de CU zich af hoe de GIR-lijst (artikel VK) werkt?

Student en Starter (Floris Valkenburg) vindt een vriendelijk gesprek noodzakelijk. Vraagt zich af of de beoordelingscriteria wel worden herbeoordeeld?

Stadsbelang (Hans Stahl) vraagt zich af hoe het zit met de brief aan de CR Wmo?Wil hier wel een kopie van. Daarnaast is de vraag of de medische informatie niet door een arts moet worden geleverd?


Beantwoording door wethouder Jongerius Het Utrechts model van Schoon Huis wordt uitgelegd. Daarnaast kunnen de Huishoudcoaches signalerend werken. Cliënten zijn geïnformeerd over het inkopen van extra uren HbH. Het keukentafelgesprek kan je ook een breed Wmo-gesprek noemen (CU en CDA waren hierover in de wandelgangen niet te spreken: wéér een nieuwe term). De huishoudcoaches voeren het gesprek en als het nodig is doet het Wmo-loket  de herindicatie. Overigens hoeft men geen gesprek te voeren met de Huishoudcoaches.
De rechter heeft geconstateerd dat het onderzoek niet deugd. De cliënt valt onder het buurtteam en de Huishoudcoaches. De onafhankelijke cliëntenondersteuner is NIET aanwezig bij het gesprek met de Huishoudcoaches. (MvA: Waarom niet?) De SP en CDA benadrukken dat de onafhankelijke cliëntenondersteuner GEEN familielid is. 
De wethouder geeft aan dat iedereen op ondersteuning aanspraak kan maken. Daarnaast stelt de wethouder voor om een bijeenkomst met de raad te organiseren over de regievoering. De beantwoording van de brief van de CR komt nog. Gerda Houtman (Beleidsambtenaar) vertelde nog namens de wethouder dat er voor een PGB geen schoonmaakplan geldt.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten