dinsdag 28 mei 2013

RIA 28 mei 2013 Voorjaarsnota

Inspraaktekst CR Wmo Pv6, VJN 2013                                               

Elevatorpitch
Graag nodig ik u uit om met mij te spreken over de invulling van het overschot op de Wmo. De 3,36 miljoen van dit overschot vormt een mooi uitgangspunt voor bijvoorbeeld een participatiefonds. Hiermee kan vervoer geregeld worden, dat voor organisaties   en vrijwilligers met een ernstige beperking, te duur is. Met een steuntje in de rug je eigen kracht ontwikkelen noemen we dat dan.

Daarnaast leven er ook nog wat vragen over de 15 miljoen die het rijk in de gemeentekas stort om de extra vraag naar Huishoudelijke verzorging op te vangen. Is dit geld geoormerkt? De CR gaat er vanuit dat deze nieuwe groep aanvragers ook kunnen kiezen voor een pgb. Of heeft de CR dat verkeerd begrepen?

Met zoveel vragen nodig ik u nogmaals uit om hierover te komen praten.

Tekst
De Cliëntenraad Wmo Pv6 werd in alinea 3.4.6 verrast door een incidenteel voordeel op de Wmo-gelden. Bestudering van de verantwoording 2012 laat in de subdoelstelling Zelfredzaamheid (1.2) zien dat er een overschot op het budget is gecreëerd van 3,36 miljoen euro. De flinke besparingen op de inkoop van hulpmiddelen en de hogere eigen bijdrage hierop zijn hier onder andere de oorzaak van.

Kan dit geld niet gebruikt worden voor participatiedoeleinden binnen de Wmo?  Een eerder idee van de CR is een vervoersvoorziening voor complexe rolstoelvervoer naar vrijwilligerswerk. Zulk vervoer is te duur voor de vrijwilliger om te betalen en voor organisaties om dit te vergoeden. Toch wil de vrijwilliger in zijn eigen kracht staan en talenten ontwikkelen om zo een bijdrage te leveren aan de Utrechtse samenleving.

Daarnaast is ook te denken aan een vervoersvergoeding mét een verantwoording. Door de verantwoording krijgt de verspilling van dergelijke gelden geen kans. De mogelijkheid tot participatie wordt hiermee alleen maar groter. Vrijwilligerswerk, sportclub of een zinnige dagbesteding. Laten we dit nú regelen en niet wachten tot in december als er mogelijk AWBZ-compensatiegelden overblijven.

Dan is er nog de 15 miljoen euro die het rijk in het gemeentefonds stort (te vinden in Bijlagen , 5.1) om de extra aanvragen voor Huishoudelijke verzorging van de extramuralisatie van mensen met lage zorgzwaartepakketten op te vangen. Weet de gemeente of dit geld geoormerkt is? Voor deze nieuwe groep gebruikers van de Wmo gaat de CR ervan uit dat zij gewoon gebruik kunnen maken van het Persoonsgebonden Budget. Als de raad daar anders over denkt, horen wij dat graag.

Tot zover de inbreng van de Cliëntenraad Wmo Individuele voorzieningen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten