vrijdag 12 september 2014

Vernieuwde tekst RIA 9 sept. 2014


Geachte raadsleden en toehoorders in deze zaal,

Om mee te doen naar vermogen zullen er altijd mensen zijn die gebruik moeten maken van hulpmiddelen. Goed om in de nota te lezen dat hier ook in het nieuwe systeem rekening mee wordt gehouden en contact met het Wmo-loket nog altijd mogelijk is. Hopelijk heeft het buurtteam voldoende expertise in huis om de mensen creatief te kunnen ondersteunen en niet te snel een beroep doet op dit Wmo-loket. Hoe zit het met de bezwaar en beroepprocedure als de maatwerkvoorzieningen naar het buurtteam gaan en deze algemene voorzieningen worden?

De gemeente heeft alle vertrouwen in de inzet van familie, buren of vrijwilligers. Het uitgangspunt blijft dat wie professionele zorg nodig heeft, deze zorg ook krijgt. Wie regelt dit dan? De mantelzorger of familie? Het buurtteam? De huisarts? Of uiteindelijk een medewerker van het Wmo-loket. Deze omslag zal goed gecommuniceerd moeten worden en hopelijk zal het routeboekje dat straks bij de mensen thuis op het prikbord hangt, duidelijk genoeg zijn om niet van het kastje naar de muur te worden gestuurd.

De grote ambitie van de stad is dat de basisvoorzieningen die inwoners gebruiken ook voor iedereen toegankelijk zal zijn. Dit zegt niets over de moeite die inwoners moeten doen om bij toegankelijke voorziening te komen. Een redelijke eis mag toch zijn dat er in iedere wijk toegankelijke voorzieningen zijn. Zo kan iedereen, maar dan ook iedereen, mensen uit de eigen wijk ontmoeten. Bij sport, recreatie of bij een goed toneelstuk. En als de raad van mening is dat dit al zo is, waarom vinden we dit niet terug in de ambities van de stad? Dit geeft Utrecht namelijk de kans om toegankelijkheid uit het medische circuit te houden en om het als een onderdeel van de Welkome Wijk te maken.

Tenslotte nog de vraag waarom mensen van 80+ die onbekend zijn bij de huisarts of deze niet frequent bezoeken toch in het kader op pagina 20 ‘patiënten’ genoemd worden? Zijn dit niet buurtbewoners die hun eigen kracht gevonden hebben?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten