donderdag 10 januari 2013

RIA 8 januari 2013 bijdrage Cliëntenraad Wmo


Voorzitter Cliëntenraad tijdens RIAGeachte raadsleden en toehoorders in deze zaal,

In deze raadsinformatieavond staan het jaarlijkse Klanttevredenheidsonderzoek Wmo prestatieveld 6 over 2011 en het onderzoek naar de Verantwoordingsvrije Vervoersvergoeding in combinatie met het gebruik van de Regiotaxi centraal.

In de commissiebrief geven de cliënten van de WMO de dienstverlening en verstrekkingen in het kader van prestatieveld 6 het cijfer 7,2. Dat is een mooie uitkomst, maar vergelijkbaar met het jaar daarvoor.

De Cliëntenraad WMO Pv6 is blij met dit jaarlijks terugkerend onderzoek, want het geeft een goed beeld van de procedures rondom de Individuele voorzieningen en het geeft een aardig beeld van de aanbesteding van de leveranciers van de Individuele voorzieningen.

Omdat de Cliëntenraad de Individuele voorzieningen als sluitstuk, of laatste hulpmiddel binnen de WMO ziet, zou het Klanttevredenheidsonderzoek zich meer op de participatie van cliënten moeten richten.
In de evaluatie van het onderzoek naar de Verantwoordingsvrije Vervoersvergoeding in combinatie met de Regiotaxi vinden we wel duidelijke gevolgen van participatie. 70% van de cliënten onderneemt minder sociale activiteiten buitenshuis en deze enorme daling van participatie is in het klanttevredenheidsonderzoek helaas niet terug te vinden. De Cliëntenraad denkt dat een dergelijke  vermindering van participatie volgend jaar niet uit het Klanttevredenheidsonderzoek WMO te halen is.

De Cliëntenraad WMO Pv6 stelt voor om het KTO WMO voortaan het Individuele voorzieningenonderzoek te noemen. Dan is er goed zicht op hoe de procedures werken rondom de Individuele voorzieningen en kan naast dit onderzoek apart gekeken worden naar de participatie binnen de WMO.

Ik dank u voor de aandacht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten